Barcelona – locul in care pietrele prind suflet si creeaza magie

Parcul Guell - Antonio Gaudi

De mult timp imi doream sa vizitez Barcelona, insa de fiecare data cand eram gata sa o fac, intervenea cate un impediment. Asa se explica faptul ca mi-am pus mari sperante, mi-am imaginat mii de scenarii, am citit si am vazut numeroase documentare si am discutat cu persoane care au vizitat orasul. Pana la un punct tot acest demers este logic si explicabil, insa in momentul in care pornesti de la anumite stereotipuri legate de o locatie si te astepti sa le intalnesti, in cazul in care realitatea se abate chiar si putin de la imaginar, apare deziluzia si dezamagirea.

Intr-o oarecare masura, exact acest sentiment am avut eu in privinta Barcelonei… Mai exact, intotdeauna ma raportam la Barcelona ca la o locatie ce emana caldura si veselie … si chiar asa si este…numai ca nu in luna martie, cand am vizitat-o eu. Ba mai mult, se pare ca am avut ghinionul sa o vizitez in cea mai friguroasa saptamana din luna, cand temperaturile scazute si frigul diminetii au „reusit” sa imi produca o alergie cutanata la rece. Asa se face ca intreg concediul a fost umbrit de o vreme destul de capricioasa, dar care ma determina sa revad, la un moment dat, Barcelona la un inceput de vara.

Desi anotimpul nu a fost cel mai potrivit pentru a vizita Barcelona, totusi acest oras m-a cucerit definitiv… Frumusetea-i stranie, linistea si relaxarea pe care-o emana aceasta destinatie isi au originea intr-o stare de spirit specifica Barcelonei.

Cultura si Civilizatie

Asadar, trebuie sa marturisesc ca am descoperit frumusetea acestui oras treptat, la pas. In prima zi, am optat pentru un tur cu autocarele Barcelona City Tour (ruta Est si respectiv ruta Vest), care timp de 24 de ore te poarta prin toate punctele de interes ale Barcelonei. La o prima vedere doua obiective au stralucit in lumina palida a unui soare cu dinti: Sagrada Familia (cum era si previzibil) si Placa d’Espanya, cu minunata priveliste a Muzeului National de Arta Catalonia. Insa, la pas am descoperit cu adevarat frumusetea Barcelonei.

Museu Nacional d'Art de Catalunya - Barcelona

De asemenea, in periplu cu autocarul, am realizat cat se poate de clar faptul ca regiunea Catalonia si catalanii sunt foarte mandri de istoria lor, iar referintele la patria mama Spania erau cvazi-inexistente. Mai mult, conform National Geografic, Spania este in prezent tara cea mai descentralizata din Europa.

Desi imi aminteam din vremea studentiei (la Paris) cum spaniolii erau sufletul petrecerilor, ajunsa in Barcelona am descoperit niste oameni cat se poate de linistiti, echilibrati si simpli (in cel mai frumos sens al cuvantului). Totusi, am redescoperit si spaniolii veseli, pusi pe distractie la marele maraton al Barcelonei, cand intreaga comunitate din Barcelona a participat trup si suflet la reusita acestui eveniment, participantii fiind priviti drept niste „eroi” de catre spectatorii care ii aplaudau, incurajandu-i si manifestandu-si cu patos admiratia. Recunosc ca am simtit cum toti vibrau la unison, creand o foarte mare comunitate, animata de sufletele calde, vesele si prietenoase ale spaniolilor.

Maraton Barcelona 13.03.2016

Un alt element pe care l-am apreciat a fost sustinerea publica pentru un stil de viata sanatos: pornind de la strazile si trotuarele delimitate pentru biciclisti, la sustinerea unor cursuri de gimnastica in aer liber si terminand cu alimentatia mediteraneana, de asemenea foarte sanatoasa.

In fapt, conform National Geografic Traveler Spania : „spaniolii se bucura de o speranta de viata exceptionala. Secretul ar putea consta in faptul ca 87% din populatia Spaniei se declara fericita – cheia spre specificul Spaniei„.

In ceea ce priveste infrastructura, desi ca turist este de preferat sa descoperi Barcelona la pas, reteaua de metrou, foarte bine dezvoltata, poate fi de asemenea o alternativa. Pretul unui bilet de metro + autobuz (toate liniile, calatorii nelimitate 1 zi) pentru zona 1 este de 7.60 euro.

Aeroportul se afla la 20 de minute distanta de oras, iar autobuzele Aerobus A1 si A2 care circula din 15 in 15 minute, fac legatura aeroport – Placa d’Espanya. Pretul unei calatorii fiind aproximativ 6 euro – dus si poate fi achitat direct la sofer.

Din punct de vedere gastronomic, doua alimente nu trebuie private de papilele gustative ale turistilor: paella si sangria. Cea mai buna paella am mancat-o intr-un restaurant din Barcelonita, iar sangria se serveste in orice restaurant sau poate fi cumparata direct de la supermarket. Mancarea nu este foarte scumpa in Barcelona, oras ce abunda in restaurante pentru toate gusturile si buzunarele, iar fast food-urile sunt omni-prezente in zonele turistice de prim interes.

Paella

Antonio Gaudi

Si nu as putea sa inchei aceasta prezentare generala a Barcelonei, fara a vorbi de Antonio Gaudi fara de care Barcelona nu ar avea astazi splendoarea si unicitatea unor lucrari arhitecturale de geniu.

Personal, consider ca operele lui Antonio Gaudi reprezinta cea mai frumoasa expresie a creativitatii umane de geniu. Am vazut multe constructii incantatoare precum: Domul din Milano, catedrala Notre-Dame din Paris, catedrala Notre-Dame din Strasbourg si altele, dar toate aveau un punct comun…stilul gotic. In acest sens, Gaudi spunea ca arta gotica este imperfecta, fiind o repetitie industriala a unor formule, iar cel mai mare efect emotional al cladirilor gotice este determinat de lumina lunii si de iedera care le inconjoara. Insa, Sagrada Familia, cea mai complexa opera a lui Gaudi, este total diferita de tot ceea ce am vazut pana acum. Recunosc ca mi-au trebuit vreo 2 ore sa descopar detaliile unei fatade, care are cel mai inalt varf al sau cu un metru mai mic decat cel mai inalt munte al Barcelonei, intrucat Gaudi a tinut sa fie cunoscut faptul ca opera omului nu poate intrece opera lui Dumnezeu.

Antonio Gaudi este un reprezentant al curentului Art Nouveau (Modernismul), ce se caracterizeaza printr-un interes deosebit pentru detaliile ornamentale (linii ondulate, curbe, motive florale, amestec de forme sinuase) si implica indepartarea de formele clasice si austeritatea expresiva.

Daca, in timpul facultatii, a obtinut note destul de mici, intrucat acesta nu dorea sa reproduca alte lucrari, ci se inspira din natura, la absolvirea sa, profesorul care i-a semnat lucrarea a spus: „Am acordat acest titlul fie unui prost, fie unui geniu… Numai timpul ne va spune acest lucru.„, iar timpul si-a dat verdictul… 7 dintre operele lui Gaudi sunt incluse in patrimoniul UNESCO (parcul Güell, palatul Güell, Casa Mila, Casa Vicens, fatada Nasterii Domnului si cripta catedralei Sagrada Familia, Casa Batlló, cripta Gaudi – Colònia Güell).

In fapt, Gaudi nu doar ca a dat arhitecturii un impuls fara precedent, ci a si redefinit in intregime stilurile si structurile ei. Contrastand cu originalitatea extrema a lui Gaudi, practica sa era profund ancorata in traditie. […] Incredibil de novator si de original, era in viata privata un fervent catolic, intr-atat incat in prezent exista o miscare activa care sustine beatificarea sau canonizarea lui.

Iar daca la vremea sa a fost neinteles (soarta specifica omului de geniu), astazi Gaudi este Barcelona. Este imposibil sa nu-i auzi numele pronuntat din loc in loc de catre turisti, sau de exemplu, in hotelul in care am stat exista un panou dedicat lui Gaudi. De asemenea, multe restaurante s-au inspirat din stilul Gaudi, iar in librarii am gasit abecedare pe baza lucrarilor lui Gaudi.

Asadar, desi gusturile sunt subiective si interpretabile si poate nu tuturor le place stilul Gaudi, nimeni nu poate contesta genialitatea sa creatoare. In esenta, Gaudi este cel care a dat suflet si personalitate pietrei, inspirandu-se din natura cu multa smerenie fata de creatia absoluta a lui Dumnezeu, dand Barcelonei si umanitatii niste opere de o frumusete stranie si complexa.

Am considerat aceasta introducere in cultura si civilizatia din Barcelona necesara pentru a intelege spiritul acestui oras, dupa care, in urmatorul articol o sa revin cu topul obiectivelor turistice din Barcelona.

Sagrada Familia -Antonio Gaudi - Barcelona

Sagrada Familia 2
Sagrada Familia - Barcelona
Interior Sagrada Familia
Tavanul catedralei Sagrada Familia
Casa Batllo - Antonio Gaudi
La Pedrera - Casa Mila- Gaudi
Parc Guell - Gaudi - Spain
DSC03777
Parcul Guell - Antonio Gaudi
Guell Park

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.