„Singura comoară adevărată este în mintea noastră. Amintirile sunt mai bune ca diamantele și nimeni nu poate să ți le ia”. (Rodman Philbrick)
Am vizitat pentru prima dată insula Tenerife în anul 2016, într-o vacanță fără copii, în care m-am axat mai mult pe plajă și pe a vizita insulele vecine: Gran Canaria și La Gomera, decât pe a descoperi, cu adevărat, Tenerife.
Îmi amintesc că ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost experiența oferită de Loro Parque, precum și cea trăită la Masca, însă mă gândeam că nu o să mai revin vreodată în Tenerife, pentru că nu îmi plăcuse atât de mult (văzusem plaje mult mai bune în alte destinații turistice).
Ceea ce m-a determinat să îmi schimb părerea a fost faptul că familia mea a dorit un vacanță activă, cu parcuri tematice, în care să se bucure de timp petrecut în natură, la soare. Din acest motiv, Tenerife a intrat în cărți în lista de opțiuni și, mai mult, a fost destinația aleasă de către familie, iar eu nu am avut drept de veto.
Alegerea a fost una perfectă, iar după o săptămână petrecută în Tenerife, pot afirma fără teama de a greși că, o vacanță în Tenerife cu copiii este un succes garantat, iar pentru mine a fost cel mai frumos concediu cu copiii de până acum.
Cum în ultimii ani am călătorit destul de mult cu copiii, iar locațiile au fost alese astfel încât să prezinte interes pentru ei, consider că Tenerife este Top 1 în destinațiile ce vizează concediul cu copiii (singurul impediment fiind distanța – aprox. 6 ore de zbor din București).

Insula oferă tot ceea ce îți poți dori în materie de natură: ocean, plajă cu nisip galben adus din deșertul Sahara, plaje cu nisip negru, vulcanic, piscine naturale, peisaje selenare produse de roca vulcanică, vulcanul Teide, zone muntoase acoperite de o vegetație foarte diversă, zone aride – aproape deșertice, precum și singura junglă din Europa (în parcul tematic Jungle Park), iar lista poate continua.
Statistic, în acestă vacanță în Tenerife am făcut mai multe poze decât în orice alt concediu. Fiecare zonă de pe insulă spune o poveste diferită, iar trecerea de la o regiune la alta se face aproape brusc, motiv pentru care am fost, în permanență, un fotograf vigilent.
Însă, ceea ce îi atrage cel mai mult pe copii este multitudinea de parcuri tematice. Văzând natura prezentată asemenea unui spectacol, nu ai cum să rămâi imun și să nu rezonezi cu ceea ce vezi și cu ceea ce te înconjoară. Este cea mai sigură modalitate de a însămânța în sufletele copiilor dragostea pentru ceea ce Dumnezeu a dus la perfecțiune, iar omul a prețuit și a pus în valoare.

Obiective turistice în Tenerife
Parcurile tematice pe care le-am avut pe listă au fost:
– Loro Parque a fost desemnat în anul 2018: „cel mai interesant zoo din lume” de către TripAdvisor. După cum indică majoritatea bannerelor care împânzesc Tenerife, Loro Parque este considerat a fi atracția nr. 1 și emblema insulei. Este aproape de neconceput să vizitezi Tenerife și să nu te bucuri de experiența memorabilă oferită de acest loc, în care dragostea pentru animale și natură a fost pusă în valoare în cel mai plăcut mod posibil. Show-urile cu orci, delfini, papagali și lei de mare sunt o experiență de neuitat pentru oricine ajunge aici. Singura problemă a fost că am alergat de la un show la altul pentru că am fost foarte entuziasmați și nu am vrut să ratăm ceva, iar ziua a devenit un maraton.



-Monkey Park – după senzațiile intense și agitația resimțită în Loro Parque, a doua zi am vizitat parcul tematic: Monkey Park, un loc mai puțin cunoscut și frecventat de turiști. Aici, fetele au hrănit o mulțime de porcușori de Guineea, au făcut poze cu maimuțele, au studiat îndeaproape lemurienii, s-au relaxat în zona amenajată cu diferite specii de cactuși, bucurându-se de o zi însorită și liniștită, în această locație ce îndeamnă la relaxare și bună dispoziție.



– Jungle Park, singura junglă din Europa, a fost parcul tematic cel mai apreciat de către fete. Amenajarea parcului este absolut spectaculoasă. Foarte multe trasee străbat jungla și este nevoie de hartă să poți vizita tot parcul (noi ne-am rătăcit de câteva ori), poduri suspendate, labirinturi, trasee de aventură pentru copii, circuit de bob, spectacol cu cele mai mari păsări prădătoare, spectacol cu lei de mare (contra cost, copiii pot înnota alături de ei, după spectacol), papagali vorbitori, vegetație luxuriantă specifică junglei, iar lista de elemente care fac acest parc tematic să fie unic în lume și atât de apreciat de copii este mult mai lungă. Din punct de vedere al diversității oferite, consider că este chiar mai interesant decât Loro Parque, însă mult mai puțin promovat.




– Butterfly Park of Drago reprezintă casa a peste 800 de fluturi exotici, adunați din toate continentele, care zboară liber într-o încăpere mare, frumos decorată cu vegetație specifică tropicelor. Parcul se află în apropierea arborelui El Drago Milenario, cel mai mare și mai bătrân arbore dragon (Dracăena draco) care există astăzi în lume.
Nu pot spune că ne-a plăcut extrem de mult, poate din cauză că l-am vizitat în ultima zi de vacanță, cu câteva ore înainte de a pleca, când eram supărați că părăsim acest loc binecuvântat de Dumnezeu cu toate darurile: temperatură agreabilă, oameni veseli și prietenoși, mâncare sănătoasă, o multitudine de atracții pentru copii și natura pe care sincer o consider una dintre „tezele de doctorat” ale divinității.

Pentru că ne-am rezervat câteva zile să batem insula în lung și-n lat, nu am mai ajuns să vizitam:
- Siam Park (desemnat de 8 ani consecutiv, cel mai bun parc acvatic din lume conform TripAdvisor). Cum temperatura nu a fost propice bălăcelii, a trebuit să îl tăiem de pe listă;
- Camel Park – plimbarea cu cămile. Am fost în 2016 și deși experiența este inedită, am preferat să fructificăm timpul, vizitând insula.
- Croaziera din Los Gigantes pentru a vedea delfinii.
- Safari cu Submarinul.
- Light Park Tenerife – spectacolul de lumini din Arona: „800 de sculpturi de mătase inundă nopțile din sudul Tenerife cu lumină, culoare și fantezie.”

În ceea ce privește cele mai cunoscute atracții turistice ale insulei, acestea sunt:
Teide, situat în centrul insulei, este un vulcan activ care în anul 2007 a fost consemnat în Patrimoniul UNESCO. Vârful său de 3.715 m este cel mai înalt punct din Spania și cel mai înalt punct deasupra nivelului mării din insulele Atlanticului.
Vulcanul a strânit foarte mult interes pentru fete și multe controverse: Dacă erupe vulcanul, ce ne facem?! Dacă nu erupe, de ce nu erupe?! Îl țin așa, doar de decor?:))

Foarte interesant li s-a părut fetelor peisajul selenar din zonele acoperite de rocă vulcanică; Patricia a ținut să ia în rucsac bucăți de rocă vulcanică pentru a le arata și colegilor.:)

Masca, cel mai frumos sat din Tenerife, este locul cel mai drag mie din toată insula. Ţin minte când am ajuns prima dată aici, în 2016, am crezut că este ireal. Peisajul spectaculos, încadrat de munții încărcați cu verdeață, iar undeva în vale, un loc de o frumusețe rară. Și de această dată, impactul a fost același, mai ales că acum am coborât în sat, am stat pe o bancă și am privit munții, în acordurile de chitară ale unui muzician ambulant, printre razele prietenoase ale soarelui.


Los Gigantes, roci gigant care se opresc abrupt în valurile înspumate ale oceanului Atlantic. Panorama de la Los Gigantes, la apus de soare, reprezintă unul din cele mai frumoase cadre surprinse pe insulă. Micuțul port Los Gigantes are un farmec cu totul special, iar plaja Los Gigantes este formată din nisip negru, vulcanic. În apropiere de Los Gigantes, se găsește Playa de la Arena, plajă urbană cu nisip negru, dar foarte fin, care este frecventată de către turiști, fiind situată foarte aproape de hoteluri.


Playa del Duque din Costa Adeje, este probabil una dintre plajele preferate de turiști. Nouă ne-a plăcut mai mult Playa de las Teresitas; fiind în extra-sezon nu era foarte aglomerată, însă îmi imaginez că vara este destul de greu să prinzi un loc liber pe plajă.
Playa de las Americas – una dintre zonele cele mai turistice ale insulei, unde pe faleza oceanului Atlantic, printre zecile de restaurante, poți savura un pahar cu vin și o porție sănătoasă de paella.
Candelaria – micul oraș pescăresc de un farmec aparte reprezintă un loc de referință pentru catolicii din Spania și din America Latină, fiind un locul de venerare a Fecioarei din Candelaria, patroana Insulelor Canare. În apropierea orașului se află piramidele din Güímar.

Santa Cruz de Tenerife (Sfânta Cruce de pe Tenerife) reprezintă atât capitala insulei Tenerife, cât și a arhipelagului insulelor Canare. Auditorio de Tenerife „Adán Mărtín” este clădirea emblematică a orașului, iar în port erau acostate câteva vase de croazieră de dimensiuni inimaginabile.

La ieșirea din oraș se află Playa de las Teresitas, cu nisip galben ca aurul și fin ca mătasea adus din deșertul Sahara. Cum am ajuns după-amaiza și bătea vântul, plaja era aproape pustie, ceea ce a creat un cadru perfect pentru fete, pentru a se desfășura în voie. Au alergat pe nisipul fin, iar când au obosit s-au bucurat să privească, în liniște, valurile supărate ale oceanului Atlantic.

Acestea sunt cele mai turistice locații ale insulei, însă Tenerife merită vizitată integral, întrucât fiecare zonă este diferită și prezintă o frumusețe aparte.

Cireașa de pe tort a vacanței a fost participarea la Carnavalul Santa Cruz de Tenerife. Divesitatea costumelor, creativitatea și abnegația locuitorilor insulei, care de la cei mai mici la cei mai în vârstă, și-au dat interesul probabil cu luni înainte să își pregătească costumele de carnaval, precum și mândria și bucuria din ochii lor, sunt elemente pe care nu ai cum să le întelegi până nu le trăiești aici.



Atunci realizezi că precepția diferită a vieții și raportarea la ea este cea care face diferența între oameni și că stă în puterea fiecăruia dintre noi și mai ales a unei comunități, să transforme monotonia și banalul vieții de zi cu zi, într-un carnaval.
Vacanța în Tenerife a tatuat în sufletele noastre o experiență memorabilă, deosebită. Însă cel mai important este faptul că „cele mai frumoase momente din viață nu le trăiești niciodată singur”, iar bucuria din ochii celor dragi nu fac decât să înzecească propria-mi bucurie.


Articole similare: