Oriunde te duci devine o parte din tine într-un fel. (Anita Desai)
Atunci când ne gândim la o vacanță estivală cu copii mici, avem în vedere câteva aspecte precum: mare (pentru aerosoli), un hotel curat, mâncare bună, apa mării să fie curată, caldă și fără valuri prea mari, plajă nu foarte aglomerată și de preferință fără pietre, distracție pentru copii și neapărat să fie aproape (pe motiv că a călători câteva ore bune cu avionul, cu copii mici, devine un chin atât pentru ei, cât și pentru părinți).
Deși par greu de bifat toate aceste criterii, lista de opțiuni pentru o astfel de vacanță include cam de fiecare dată: Grecia, Turcia, Bulgaria și poate România (deși, din păcate, România a pierdut competiția cu primele 3).
Anul acesta a venit rândul Turciei și, personal, cred că a fost cea mai reușită vacanță cu copiii de până acum.

Concediul All inclusive în Turcia (Side)
De asemenea, și pregătirea bagajelor a devenit un maraton: de la geanta cu medicamente care să acopere toată gama de viroze, probleme digestive, accidentări, etc., la toată artileria de jucării pentru plajă, plus hainele celor două domnișoare care devin tot mai cochete – constatare făcută pe baza statisticii numărului de rochii pe care au dorit să le aibă în concediu.
În ceea ce privește plecarea de acasă spre aeroport, de fiecare dată îmi amintește de filmul Singur acasă… aceeași agitație, disperare să nu întârziem și senzația că am mai uitat ceva important.😊)
Cum înainte de a pleca în concediu, am vorbit cu mai multe persoane care de-abia se întorseseră din Turcia și care erau dezamăgite (ba că a fost prea plictisitor pentru părinți să stea atâtea zile în resort, ba că s-a întors toată familia cu enterocolită, ba că a fost prea cald și au stat cea mai mare parte a concediului în hotel, etc.); cert este că am plecat în Turcia cu inima strânsă și eram pregătită pentru ce e mai rău.
Cum experiențele personale sunt diferite, în ceea ce mă privește, pot spune că am avut parte de cel mai reușit concediu cu copiii de până acum. Astfel, sumarizând concediul nostru all inclusive cu copiii în Turcia, aproape de Side în plusuri și minusuri, lista arată astfel:
Puncte tari / plusuri:
- Mâncare foarte diversificată (oricât de mofturoși ar fi copiii, devine aproape imposibil să nu găsească ceva care să le placă – deși marea majoritate preferă: pizza, paste sau cartofi prăjiți).
- Piscină și tobogane acvatice pentru copii de diferite vârste (ceea ce evită aglomerația și accidentele).
- Jocuri și concursuri organizate pe timpul zilei pentru copii, pe grupe de vârstă.
- Mini-discotecă organizată în fiecare seară și spectacole pentru cei mici. Prezentatorul mini-discotecii a avut, de asemenea, un rol important în reușita concediului și a devenit unul dintre motivele pentru care fetele ar dori să mai revenim în Side. O persoană foarte veselă, care ori de câte ori îi vedea pe copii, venea să vorbească și să facă poze cu ei.
- Apa mării caldă și limpede.
- Plaja hotelului nu foarte aglomerată, uneori spre deloc.
- Servire impecabilă – Turcii sunt foarte ospitalieri; mereu cu zâmbetul pe buze și gata oricând să îți vină în ajutor. Evident că amabilitatea lor era recompensată de un bacșiș, dar nu doar pentru asta aveau atitudinea deschisă și serviabilă. O să ne amintim cu plăcere cum, într-o seară, un chelner cu care ne-am împrietenit pentru că ne ajuta de fiecare dată să găsim o masă mare (pentru un grup de 13 persoane), ne-a aranjat impecabil și din proprie inițiativă masa.
Puncte slabe / minusuri:
- Între orele 13.00 și 17.00 este foarte cald (însă același lucru se întâmplă și în Grecia, Cipru, Malta,… ).
- Intrarea în apă devenea brusc foarte adâncă (nu știu dacă este o caracteristică a plajelor din Turcia sau mai degrabă era o particularitate a plajei hotelului unde am fost cazați).
- Am fost tot timpul contra-cronometru: să ajungem la timp pentru micul dejun / prânz / cină / mini-discotecă / spectacole / plajă / piscină etc. A fost un concediu în care fiecare moment era contorizat.







Vizită în orașul Antalya
Pentru mai multă diversitate, într-una din zile am făcut o excursie în Antalya – în orașul vechi. Atât pentru noi, cât și pentru copii, plimbarea pe străzile înguste și pline de magazine cu suveniruri, ceaiuri, mirodenii, covoare sau haine a fost fascinantă.
Pentru copii, după experiența cu înghețata turcească, cel mai interesant obiectiv din Antalya l-a constituit Antalya Aquarium, considerat unul dintre cele mai mari acvarii tunel din lume, având o lungime de 131 metri și o lățime de 3 metri.
În aceeași clădire mai puteau fi vizitate:
– Muzeul de Zăpadă și Gheață, unde printre igluuri și casa Sfântului Nicolae, vizitatorii se bucură de zăpadă la – 5 grade Celsius, în timp ce afară sunt +30 / +40 grade Celsius.
– Face2Face Wax Museum – pe o suprafață de 1000 mp sunt prezentate 50 de personalități internaționale de la șefi de stat, regi, artiști, sportivi, lideri spirituali precum: Dali, Michael Jackson, regina Elisabeta a II-a, Angelina Jolie, Messi, Gandhi, etc.
– WildPark sau aventura tropicală, un spațiu cu reptile și insecte. Poate că deja eram foarte obosiți, însă nu ni s-a părut foarte interesantă.
– Ocean Ride CinemaXD – o călătorie virtuală la 20 000 de leghe sub mare, pe urmele căpitanului Barbossa.








Orașul Side
Un orășel micuț, colorat, cu aspect mediteraneean, este moștenirea pe care au lăsat-o grecii turcilor pe Coasta de Sud a Mediteranei.
Istoria orașului este foarte interesantă și bogată. Dacă inițial peninsula a fost colonizată de către poporul eolian în jurul anului 600 înaintea erei noastre, după ce Alexandru cel Mare a cucerit regiunea, locuitorii au abandonat cultura greacă.
Ulterior, în anul 67 î. Hr, generalul roman Pompei aduce Side sub controlul Imperiului Roman, însă orașul a prins viață de-abia la sfârșitul secolului al 19-lea, sub dominația otomană, când a fost preluat de musulmanii din Creta. Tot acest tumult istoric îi dă o frumusețe și o personalitate aparte.
Orașul nu doar că fascinează prin frumusețea sa arhitecturală, ci această combinație de trecut multicultural, prezent, culoare, mare, liniște îți creează o stare de bine, de bună dispoziție.
Side abundă de vechi ruine precum: Templul zeiței Atena (aflat în vecinătatea portului), Templul lui Apollo, teatrul Aspendos (ce avea o capacitate de 15 000 de locuri, fiind considerat o capodoperă a genialității abilităților arhitecturale romane).
Astăzi, orașul Side este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe mediteraneene și pe drept cuvânt. Personal, mi s-a părut o locație de poveste. Ruinele îi dau o alură misterioasă, aproape mistică, care se combină apoi cu albastrul strălucitor al mării care îl înconjoară și culorile vii și vesele ale magazinelor și teraselor.
Ajunși în orașul vechi pe o căldură năucitoare, vizita a fost pe repede-nainte de teama de a nu leșina de căldură. Ne-am mai revenit hoinărind prin magazinele colorate și frumos mirositoare de ceaiuri și mirodenii, amuzați de spiritul comercial al vânzătorilor turci care ar fi capabili să vândă gheață eschimoșilor, și chiar la preț dublu (știam că turcii sunt maeștri în negociere și cum prețurile nu erau afișate, aveam senzația că oricât aș negocia tot sunt trasă în piept).
Cel mai indicat este ca orașul să fie vizitat pe înserate, când lumina felinarelor, a stelelor și a lunii dă mai mult mister și romantism frumosului oraș situat în peninsula de numai 800m lungime, dându-i o frumusețe de neegalat.
–
Autoarea americana Helen Keller spunea: Ține-ți fața spre soare și nu vei vedea o umbră. În acest concediu am ținut fața spre soare (atât la propriu cât și la figurat), am petrecut timp de calitate cu oameni dragi, m-am deconectat și mi-am încărcat bateriile pentru încă un an.
Mai mult, deși nu pot să spun că am devenit fană a concediilor all inclusive, uneori aceasta este cea mai bună alternativă pentru o deconectare totală.








