Vacanță în Reunion

ruta Cilaos - Reunion
Cei mai mulți care veți citi acest articol, probabil că ați vizionat filmul Avatar. Nu, nu ați greșit blog-ul, nu voi face o cronică a filmului mai sus menționat, însă pentru a putea avea o primă imagine despre insula Reunion, voi spune că insula este varianta terestră a planetei imaginare Pandora.
Munți uriași, verticali, încărcați de o vegetație luxuriantă, ai căror vârfuri înțeapă cerul, văi fără fund care adăpostesc sate izolate ce pot fi aprovizionate doar cu elicopterul, specii nemaiîntâlnite de plante…doar că, spre deosebire de Pandora, insula este populată de pământeni. 

Conform CNN, parcul Zhangjiajie, o rezervație naturală forestieră situată în vecinătatea orașului Zhangjiajie, în nordul provinciei Hunan din Republica Populară Chineză ar fi reprezentat, în fapt, sursa de inspirație pentru planeta Pandora. Cert este că imaginația lui James Cameron (regizorul filmului Avatar) transpusă în proiectarea planetei imaginare Pandora redă cu exactitate minunăția insulei Reunion.

Insula Reunion nu este în prima linie a destinațiilor turistice exotice, deși pentru iubitorii de drumeții montane, cu greu poți găsi o locație mai frumoasă și mai ofertantă ca aceasta. Relieful său foarte accidentat, precum și clima tropicală fac ca Reunion să fie adesea asemănată cu insulele Hawaii, însă poziția sa geografică o ține izolată de fluxul mare de turiști.

Vulcanul Piton des Neiges, stins în urmă cu 12.000 de ani, a fost cel care a creat magia pe această insulă, dând naștere a trei formațiuni caldeire cu adâncime de până la 1200 m: Cirque de Cilaos, Cirque de Salazie și Cirque de Mafate – cele trei nestemate ale insulei Reunion.

Zona formată de Pitons (Piton des Neiges, Piton de la Fournaise, etc) și cele 3 caldeire (Cirque de Cilaos, Cirque de Salazie și Cirque de Mafate) a fost înscrisă în anul 2010 în patrimoniul UNESCO, fiind calificată de o valoare universală excepțională.

Reunion -Oceanul Indian

Istoria insulei Reunion

Reunion este o insulă situată în Oceanul Indian, la Est de Madagascar și la Sud-Vest de Mauritius, având o suprafață de 2,511 km.2

Insula a fost descoperită în 1642 de către francezi, fiind luată în posesie în numele Regelui Franței și botezată insula Burbon (île Bourbon), numele dinastiei familiei regale. Francezii au folosit Reunion drept loc de exil și colonie penitenciară. Cum insula nu avea animale sălbatice periculoase și nici nu era bântuită de boli tropicale, din 1654 au început să se stabilească primele colonii franceze.

În 1793 își schimbă numele în insula Reunion, amintind de fraternizarea soldaților și a gărzii regale franceze cu revoluționarii din Paris și Marsilia.

În 26 septembrie 1806, insula este denumită Insula Bonaparte în onoarea noului împărat al Franței și se află în prima linie a conflictului anglo-francez pentru controlul Oceanului Indian, iar în anul 1848, odată cu abolirea definitivă a sclavagismului, revine la numele de Réunion, iar Louis Henri Hubert Delisle devine primul guvernator de origine creolă al insulei.

Astăzi, Reunion este Departament francez de peste mări (DOM), având codul 974. Populația insulei este foarte mândră de apartenența sa la Franța metropolitană, motiv pentru care multe dintre suvenirurile de pe insulă, poartă însemnele acestui cod departamental.

De asemenea, din anul 1997, insula Reunion devine una dintre cele 7 regiuni ultra-periferice ale Uniunii Europene.

Populația insulei Reunion

Călătorind prin lume, am înțeles că oricât de frumoasă ar fi o locație, oamenii sunt cei care creează sau nu magie și care sporesc sau din contra știrbesc frumusețea unei locații turistice. Așadar, de multe ori, rezonăm cu anumite locații turistice și prin prisma experiențelor trăite și a interacțiunilor avute cu locuitorii lor.

În cazul Reunion, dincolo de amintirea unui tărâm cu totul rupt din povești, pe care poate nu o să-l mai întâlnesc niciodată, păstrez amintirea unui insule cu oameni deosebit de calzi și primitori. Poate că am avut avantajul de-a le fi vorbit limba (limba franceză) însă, pentru prima dată de când călătoresc, un reprezentant al hotelului în care ne-am cazat și care s-a oferit să ne conducă gratuit la aeroport, ne-a întrebat dacă vrem să ne mutăm pe insulă, încercând să evoce o serie de avantaje de care am putea beneficia. Mai mult, ne-a asigurat că în condițiile în care am reveni pe insula la același hotel, vom beneficia de o reducere substanțială.:)

Dincolo de situația haioasă în care am fost puși, și anume de a justifica motivele pentru care nu ne putem muta pe insulă, inimosul recepționer nu s-a lăsat descurajat și a ținut să precizeze faptul că, spre deosebire de francezii continentali, populația insulei este caldă, prietenoasă, oamenii sunt altruiști, iar din experiența celor câteva zile trăite printre ei, tind să fiu de acord cu el.

De asemenea, nu voi uita cum, odată ajunși la hotel, recepționera hotelului mi-a prezentat timp de 45 de minute toate locațiile de interes din insulă, informații legate de restaurante, magazine, etc… ca și când eu aș fi fost unica clientă, iar ea nu avea ceva mai bun de făcut. Pasiunea sa, dăruirea, modul în care a înțeles să-și trateze clienții m-au făcut să admit faptul că, atunci când pui suflet în ceea ce faci, creezi experiențe memorabile. Mai mult, nu contează cine ești sau ce faci, dacă pui suflet, poți face această lume mai bună.

Revenind la datele statistice, Reunion are o populație de 843,617 (2015). Locuitorii sunt descendenți ai coloniștilor francezi, ai sclavilor africani, indieni, chinezi sau ai arabilor sosiți din Yemen. Peste 80% dintre locuitorii insulei sunt catolici.

templul hindus-Reunion

Economia insulei Reunion

Economia este slab dezvoltată și este dominată de exportul trestiei de zahăr, de vanilie și a plantelor folosite în industria parfumurilor. De asemenea, turismul are un rol esențial în economia Reunion, fiind principala sursă de venit a insulei; anual, insula fiind vizitată de peste 400.000 de turiști.

Investițiile făcute de către Franța în infrastructura insulei au rolul de a crește ponderea turismului de care este legat viitorul insulei. Șosea de 240 km de-a lungul coastei insulei și cei circa 1000 de km de trasee turistice (din care 800 km de trasee montane) stau la baza avântului luat de industria turistică din Reunion.

Trebuie să recunosc cu părere de rău că cea mai mare parte a drumurilor rutiere din Reunion au o calitate net superioară drumurilor noastre naționale.
Economia este totuși precară. În 2014, rata șomajului fiind în jur de 30% în rândul populației active disponibile și ajungând chiar la 60% în rândul tinerilor, motiv pentru care foarte mulți aleg să treacă Oceanul pentru a se stabili în Franța.

Se estimează că 100.000 de oameni au părăsit Reunion pentru a se stabili în Franța, dar că cei mai mulți dintre ei trăiesc doar din ajutoare sociale.

Cu toate acestea, Reunion deține primul loc în Africa în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor.

Când să vizitezi Reunion

Cea mai bună perioadă pentru a vizita insula este iunie-octombrie, întrucât în restul anului insula este bătută de ploi și cicloane.

Mai mult, insula Réunion deține recordul mondial pentru cele mai multe precipitații într-o perioadă de 12, 24, 72 și 96 de ore. Mai exact, zona din jurul caldeirei Salazie este una dintre cele mai ploioase din lume, cu o cantitate anuală de precipitații de 5000 de mm.


Niagara waterfalls-Sainte Suzanne-Reunion

Flora și fauna din Reunion

Un articol Lonly Planet, care are menirea de a stabili cele mai bune locații din Oceanul Indian în funcție de diferitele motivații de vacanță, nominalizează Madagascar și Reunion drept cele mai bune destinații din Oceanul Indian pentru iubitorii de natură.

Reunion adăpostește un endemism excepțional. O treime din suprafața insulei Reunion este acoperită de păduri și formațiuni vegetale primare. 40% dintre specii rămânând intacte de la descoperirea insulei, ceea ce îi conferă statutul de destinație de o bogăție naturală excepțională.

Numărul speciilor rare aflate aici depășindu-l pe cel al Insulelor Hawaii și al Galapagos. Circa 60% din plantele insulei fiind endemice. Insula este cunoscută în special pentru culturile de orhidee, iar păduri tropicale se găsesc și la 1300 m altitudine în vestul insulei.

Reunion adăpostește 848 de specii indigene (specie care crește în mod natural pe insulă) care oferă o mare endemicitate (specii indigene care au evoluat dând naștere la noi specii, ce cresc în mod natural într-un loc determinat), ceea ce îi oferă insulei o importanță patrimonială la scară mondială, fiind considerată unul dintre cele 25 de locuri fierbinți (hotspots) ale diversității biologice mondiale.
Foarte puține dintre acestea pot fi transportabile și implantate în alte locații din afara insulei.

Foarte interesant este si faptul că în ciuda climei tropicale, în Reunion nu există niciun animal veninos periculos.

Cu toate acestea, Reunion este locul cel mai periculos din lume în ceea ce privește atacurile rechinilor. Deși oamenii de știință au studiat ani de-a rândul factorii pentru care această regiune reprezintă un grad mare de pericol în ceea ce privește atacurile rechinilor, nu au ajuns încă la o concluzie.

În 2013, Prefectul insulei a interzis înotul și surfing-ul pe insulă. Mai mult, prefectul a decis ca 45 de rechini taur și 45 de rechini tigru să fie omorâți în plus față de alți 20 care fuseseră sacrificați în cadrul unei cercetări științifice.

Reunion

Obiective turistice în Reunion

Piton de la Fournaise este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, împreună cu Kīlauea din Oceanul Pacific, Etna (Italia) și Muntele Erebus (cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ) din Antarctica, având mai mult de 150 de erupții înregistrate din secolul al 17-lea, cea mai recentă erupție a sa înregistrându-se pe 14 Iulie 2017. În timpul erupției din anul 2007, la o lună de la erupție, volumul total de lavă emisă a fost evaluat la 120.000.000 m3.
Satul Hell-Bourg din Salazie, singurul sat de pe insulă și din afara Franței care din anul 1999 a devenit membru al Les Plus Beaux Villages de France (Cele mai frumoase sate din Franța). In concordanță cu cerințele pentru a obține acest premiu, în acest sat sunt foarte puține elemente moderne vizuale precum stâlpi de telecomunicații.
Piton des Neiges, având o altitudine de 3.071 m este cel mai înalt vârf din Oceanul Indian.
Mafate este cea mai izolată vale, fără legături cu drumurile sau lumea exterioară și totodată unul dintre cele mai frumoase peisaje construite de natură.
Route de la Montagne (sau Drumul de Munte), o pistă abruptă care șerpuiește până la partea de sus a unei stânci vulcanice care cade dramatic în mare.
Nez-de-Boeuf oferă priveliști spre Riviere des Remparts, 1.000 m mai jos.
Cilaos. Amintirile mele legate de Cilaos sunt contradictorii. După ce am parcursc cu mașina timp de 2 ore cel mai dificil drum pe care am mers vreodată, mii de serpentine fără nicio vizibilitate, o șosea foarte îngustă ce amintește de drumurile din Peru, am zis ca oricât ar fi de frumos Cilaos, nu aș mai parcurge acest drum încă o dată. În mod cert, trebuie să fii un șofer experimentat să poți parcurge drumul spre Cilaos. Ajunsă la destinație, nu știu dacă bucuria de a o fi ajuns după un drum atât de greu sau frumusețea orașului pierdut între munți, mi-au creat o emoție atât de puternică. Cu siguranță Cilaos este unul dintre cele mai frumoase locuri din Reunion și merită vizitat.
Saint-Denis, Saint-Paul, Saint-Gilles, Saint-Pierre, Saint-Leu,.. – toate orașele importante din insula Reunion poartă numele unui Sfânt. Deși nu sunt niște obiective turistice de prim interes, frumusețea lor constă în simplitatea și specificitatea lor în funcție de amplasarea geografică (la munte sau pe costa oceanului).
În capitala Saint-Denis mărturisesc că am petrecut maxim trei ore, timp în care am vizitat centrul orașului, catedrala Saint-Denis, templu hindus, moscheea Noor-e-Islam și Paguode Chinoise și am făcut și o sesiune de cumpărături din piața centrală. Alte puncte de vizitat ar mai fi fost Muzeul de Istorie Naturală și Galeriile de Artă Leon Dierx.
• Biserica Piton St-Rose construită literalmente pe lavă și biserica St Anne construită parcă din dantelă crem.

Insula verde, exotică, cu munți semeți și abrupți, cu o vegetație spectaculoasă, șosele strâmte șerpuind prin munte, sate pierdute și izolate în văi prăpăstioase, cu oameni calzi și primitori, îmi va rămâne mereu întipărită în suflet la loc de cinste. Bucuria de a fi ajuns într-un loc atât de frumos, îndepărtat și magic va contra-balansa amărăciunea de a nu mai poposi niciodată acolo.

Plecând de la citatul „Viața nu se măsoară în numărul respirațiilor, ci în momentele care ne taie respirația”, pentru mine vacanța în Reunion a fost one moment in time (un moment în timp), unul dintre cele care îți taie respirația.

Biserica St. Anne - Reunion

Cilaos-Reunion

ruta Cilaos-Reunion

Cilaos-Reunion-Oceanul Indian

Ile de La Reunion

Piton de la Fournaise

vacanta in Reunion -Oceanul Indian

vacanta reunion

vacanta in Insula Reunion

vacanta in Reunion

Trou de Fer-Réunion

Saint gilles -Reunion

Munti Reunion

Publicitate

8 răspunsuri la „Vacanță în Reunion”

  1. Avatarul lui idjourneys

    Frumoase poze, superbe locuri! Călătorii plăcute în 2018!

    Apreciază

    1. Avatarul lui Dragos
      Dragos

      Hm… In Peru drumurile sunt destul de ok, n-am vazut drumuri înguste și cu serpentine amețitoare. Sunt insa mai degraba… periculoase intrucat nu sunt protejate (iar prin zonele muntoase cad des bolovani). In Peru au loc si f multe cutremure… Oricum, sfatul meu e sa nu conduci tu in Peru intrucat in toată America de Sud se conduce haotic (de ex, in intersectie trece cel care ajunge primul, indiferent de indicator, iar prezenta in intersectie se semnalizează de regula prin claxon). Eu am luat bilete de autobuz intre orașe si e destul de sigur atata vreme cat vreun cutremur nu acoperă drumurile (cum am patit eu intre Nasca si Arequipa, de am fost nevoit sa tocmesc un localnic cu SUV sa ma treacă peste Cordiliera).
      Am dat de blog intrucat eram interesat de Reunion. Foarte utile informațiile!
      PS: Am observat ca te intereseaza Machu Picchu. Orașul se numește de fapt Ilachta Pata, Machu Picchu fiind muntele. Daca vrei sa vezi in tihna toate împrejurimile (adica, pe langa sit, sa vezi Huayna Picchu si sa urci pe vârful Machu Picchu, de unde vei înțelege diferit orașul), va trebui sa-ti iei trei bilete combinate (Machu Picchu + HuaynaPicchu; Machu Picchu + mountain; Machu Picchu + oricare sau cu Inka trail de 2 sau de 4 zile). Mie mi-au trebuit 3 zile sa vad cu adevărat sit-ul. Iti va trebui cate juma’ de zi ptr Huayna Picchu si ptr a urca pe vârful Machu Picchu, iar biletele ptr cele doua se vând separat (combinate cu sit-ul). Zona e superba, iar ceea ce se vede e putin din ceea ce există sub vegetație. Din Ilachta Pata am scos tot ce se putea (cel putin, pana cand vor scoate la lumina si alte ruine), dar sunt hotărât sa ma intorc si sa revad mai mult din valea sacra.
      Succes!

      Apreciază

      1. Avatarul lui Loredana Patrutiu Baltes

        Multumesc pentru apreciere, dar mai ales pentru informatiile utile despre Machu Picchu, care mă fascinează de când mă știu. 😊 Îl percep drept o limită a umanității…ʺAbsolutulʺ.. pe care mi-am propus să îl ating… (sper eu destul de curând). Cred că momentul în care o să ajung la sit și în vârful muntelui, o să simt că timpul se oprește în loc…o să fie cu siguranță ʺone moment in timeʺ pe care nu-l voi putea uita niciodată.

        Apreciază

  2. Avatarul lui Ionut
    Ionut

    Superbe peisajele, excelent articol!

    Apreciază

  3. Avatarul lui Anamaria G
    Anamaria G

    Ai scris “in 2013 a fost interzis inotul pe insula “. Sa inteleg ca nu se poate inota deloc in océan? Multumesc mult pt bogatia informatiilor.

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu Baltes

      A fost o măsură luată contextual, în 2013, în urma atacului fără precedent al rechinilor din Oceanul Indian, la câțiva km apropiere de insulă, pentru protecția localnicilor și a turiștilor. Sper să îți fie de folos informațiile din acest blog. Călătorii cât mai interesante îți doresc!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: