Obiective turistice Londra

Tower Bridge - Londra
Londra rămâne una dintre destinațiile preferate ale românilor pentru un city break, și pe bună dreptate. Orașul este unul dintre cele mai frumoase din Europa, iar trecutul său glorios și istoria sa tumultoasă au lăsat amprente adânci pe arhitectura sa urbană și în mentalul colectiv britanic. 

În prima mea călătorie la Londra, când am descoperit orașul, am fost copleșită de o multitudine de sentimente contradictorii legate de fascinația pentru arhitectura fabuloasă a acestui oraș, descoperirea și vizitarea unor puncte istorice de mare interes, multiculturalismul agasant, amprenta unei culturi care a jucat și care încă joacă un rol esențial în progresul științific și tehnologic al întregii planete albastre…

Urmele istorice ale vastului imperiu britanic, unul dintre cele mai populare modele de monarhie din Europa, grija pentru progres, știință, tehnologie și modernism… toate acestea transformă Londra într-unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Europa și din lume.

London - UK

Obiective turistice Londra

Descoperind o ofertă de zbor București – Londra de neratat, am ajuns pentru a doua oară în Londra, tot într-o lună de martie (ca și prima dată). Dacă în primul meu city break în Londra am făcut un maraton al celor mai importante obiective turistice (castele, catedrale, muzee etc.), de această dată am plecat cu dorința de a descoperi străzile londoneze care descriu cel mai bine atmosfera britanică. Așadar, am ajuns în Londra într-o dimineață ploioasă de duminică. Străzile erau pustii, iar ploaia torențială care a căzut toată ziua a îmbrăcat capitala Regatului Unit într-o armură apăsătoare.
Strada in Londra - Martie
Recunosc că a fost destul de romantic să bat străzile londoneze aproape pustii sub o umbrelă.:) Următoarele două zile au fost mai prietenoase… vremea a fost numai bună pentru plimbările kilometrice de-a lungul și de-a latul Londrei. Cu toate acestea, acest city break în Londra a reprezentat un periplu în istoria sa, întrucât de această dată, am urmărit istorioarele fascinante care îmbracă Londra într-o aură magică.
Londra - Martie 2017

London - March 2017

Istorioare legate de câteva obiective turistice londoneze:

  • Turnul Londrei – reprezintă impresionanta fortăreață ridicată pentru William I. De-a lungul timpului a fost observator, castel, gradină zoologică, închisoare de stat unde Henric al VIII-lea și-a trimis la moarte două soții etc. Se crede că este „păzit” de către corbi, iar în ziua în care aceștia vor zbura, regatul se va prăbuși. Astăzi, în turn există cel puțin 6 corbi îngrijiți de către Maestrul Corbilor și în fiecare an le sunt tăiate aripile. Turnul Londrei adăpostește Bijuteriile Coroanei, care includ și cele mai mari diamante din Africa de Sud.

Obiective turistice Londra

  • London Bridge – a fost construit de mai multe ori pentru că exista pericolul scufundării locului. Podul inițial a fost dezmembrat bucată cu bucată și trimis în SUA, unde a fost construit peste un lac artificial în deșertul din Arizona. La nord de London Bridge se află „Monument to the Great Fire of London” (Monumentul marelui incendiu din Londra) care a distrus trei sferturi din suprafața Londrei fără a produce un număr însemnat de victime umane și care a salvat Londra de extinderea holerei. În anii 1660 Londra era măcinată de holeră. Inițial, primarul Londrei a considerat că pisicile și câinii de pe străzile londoneze erau principalele cauze care au dus la extinderea holerei și atunci acesta dispune uciderea tuturor câinilor și a pisicilor, ceea ce a determinat o invazie a șobolanilor pe străzile orașului și conduce la o situație critică pentru populația londoneză care își număra în piețele publice morții de holeră. În 1666, un mic foc pornit din brutăria lui Thomas Farynor, unul dintre brutarii regelui Carol, distruge o suprafață însemnată a Londrei și determină nașterea noului stil arhitectural britanic, care a stat la baza clădirilor ce au fost construite ulterior incendiului.
  • Podul Waterloo – a fost construit aproape în întregime de către femei în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Se spune că a fost singurul pod terminat la timp și respectând bugetul alocat.

London Eye noaptea

  • London Eye – devenită simbol al capitalei londoneze, celebra roată cu 32 de cabine închise, fiecare având o capacitate de 25 de persoane, a fost inaugurată pentru a sărbători trecerea în noul mileniu. Este supranumită de către localnici și „Roata Norocului” datorită încasărilor uriașe și sumelor de bani aduse la bugetul britanic. În zilele senine, oferă o foarte bună vizibilitate pe o distanță de 40 de km – de pe roată putând fi văzut chiar și castelul Windsor (reședința preferată a regalității britanice).

Londra - UK

  • Trafalgar Square – cea mai cunoscută și mai aglomerată piață din Londra. Se spune că, dacă stai 45 de minute în această piață este imposibil să nu întâlnești pe cineva cunoscut sau vreun cunoscut. Locul este marcat de o forfotă continuă și magnetică atât ziua cât și noaptea.

Coloana lui Nelson

Trafalgar Square

  • Muzeul National Gallery – adăpostește peste 2300 de tablouri de la Renaștere până la impresioniști, galeria reprezentând una dintre cele mai bogate colecții de pictură din lume. Galeria a fost închisă doar pe perioada celui de al II-lea Război Mondial, și deși inițial, pentru a salva operele de artă s-a decis ca acestea să fie trimise în Canada, primul ministru, Winston Churchill a dat ordin ca nici o lucrare să nu părăsească insula.
    Lângă National Gallery se găsește celebrul balcon de unde, imediat după eliberare, Nelson Mandela a ținut cel mai cunoscut discurs al său, mulțumind celor care au manifestat pentru eliberarea sa în Trafalgar Square.

Obiective turistice Londra

  • Palatul Westminster – adăpostește Camera Comunelor (aleșii poporului) și respectiv Camera Lorzilor și a Ducilor (nealeași de către popor), care beneficiază de puteri limitate și care examinează legile votate de Camera Comunelor. Lângă Casa Parlamentului se găsește pub-ul lui Albert (The Albert Pub), cu ferestrele acoperite de perdele pentru a nu permite copiilor să vadă ce se întâmplă în interior și care a fost prevăzut cu un clopoțel care sună cu 30 de minute înainte ca în Parlament să fie votată o lege, astfel încât parlamentarii să aibă timp să lase paharul și să meargă la vot.

Westminster

  • Catedrala St. Paul – reprezintă unul dintre simbolurile britanicilor. Are 465 de scări, câte una pentru fiecare zi din an, iar arhitectul său, Sir Christopher Wren (unul dintre cei mai apreciați arhitecți englezi ai tuturor timpurilor, care a construit toate bisericile după Marele Incendiu), spunea: „Dacă vă gândiți la mormântul vostru, uitați-vă în sus!”.
    În fața catedralei se găsește statuia reginei Ana, care a rămas în istorie mai mult pentru pasiunea sa pentru alcool decât pentru rolul istoric jucat de aceasta. Gurile rele spun că statuia a fost în așa fel amplasată încât aceasta să își îndrepte privirea spre un pub al vremii aflat la colțul străzii.
  • Hotelul Savoy – fascinează atât prin arhitectură cât și prin istoriile legate de acesta. În acest hotel există superstiția că dacă la o masă se adună 13 persoane cineva va muri, motiv pentru care la masă este adusă o pisică neagră care să spargă blestemul.

Acestea sunt doar câteva dintre istorioarele aflate în acest city break londonez, care mi-au captat atenția și m-au făcut să îndrăgesc si mai mult acest oraș. Mai sunt și multe altele…

Astfel, așa cum am mai afirmat și în articolul precedent, cred cu tărie că Londra reprezintă locul în care trecutul, prezentul și viitorul conviețuiesc într-o armonie perfectă (acesta fiind și meritul britanicilor, care au știut să-și valorifice istoria și trecutul în prezent, fiind tot timpul cu ochii și atenția îndreptate spre viitor).

În concluzie, istoria fascinantă a Londrei, poveștile cu regi și regine, prinți și prințese, obiectivele turistice vechi și noi, precum și „ciudata” cultură britanică, m-au determinat să respect, admir și chiar să iubesc acest oraș.

Hyde Park

obiective turistice Londra

Obiective turistice Londra


Tower Bridge

Palatul Buckingham

Turnul Londrei

London Eye

5 răspunsuri la „Obiective turistice Londra”

  1. Avatarul lui Alina Marin
    Alina Marin

    Foarte frumos scris! Va pupam si va asteptam si pe noi!

    Alina Marin

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu-Baltes

      Mulțumesc frumos!:) Cu siguranță ne vedem anul acesta în România, dacă veniți în concediu! Și noi vă pupăm cu drag!

      Apreciază

  2. Avatarul lui Florin Adamache
    Florin Adamache

    Londra ramane pentru multe persoane un punct turistic destul de interesant. Din pacate incidentele (neplacute) din ultima perioada fac din oras o atractie cu risc de pericol ridicat. Admir curajul de a merge in city breake primavara, cand vremea e extrem de schimbatoare si usor neplacuta. Personal nu sunt un fan al britanicilor insa daca mai ajungi in Regat iti recomand sa iei in calcul si o vizita in Cork, Irlanda. https://en.wikipedia.org/wiki/Cork_(city) . Iti va placea cu siguranta!

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu-Baltes

      Din pacate, iti dau dreptate! Marile capitale europene au devenit nesigure, iar Londra este in topul listei, din acest punct de vedere!:( Mulțumesc pentru recomandare! Mi-am notat!:)

      Apreciază

  3. […] via Un altfel de city break în Londra încărcat de istorioare — Calatorie in jurul lumii […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.