O să încep acest articol prin a afirma, pe proprie răspundere şi din proprie experienţă, că Madeira este cea mai frumoasă insulă a Europei şi una din cele mai frumoase din lume. Clima blândă, flora extraordinar de frumoasă şi diversă, relieful spectaculos transformă Madeira într-una din cele mai bune destinaţii de vacanţă.
Pentru a-mi susţine afirmaţia de mai sus, menţionez şi faptul că insula Madeira a fost desemnată în anul 2014, pentru al doilea an consecutiv, cea mai frumoasă insulă din Europa de către World Travel Awards, iar anul trecut cea mai bună destinaţie turistică (insulă) din lume de către aceeaşi organizaţie.
Şi dacă mult timp am crezut că viaţa este prea scurtă şi lumea prea mare cât să călătoresc în aceeași destinaţie exotică de 2 ori, Madeira m-a determinat să-mi schimb părerea şi să-mi doresc cu ardoare să o mai vizitez cel puţin o dată în viaţă.
Madeira, o insulă de origine vulcanică în mijlocul Oceanului Atlantic, aflată la 580 km de coasta de Nord a Africii şi la 860 km de Lisabona, este o regiune autonomă a Portugaliei. Arhipelagul Madeira face parte, alături de insulele Capul Verde, Azore, Selvagens și Canare, din vechiul ţinut al Macaronisiei, supranumite „insulele celor fericiţi” de către vechii geografi greci.
Insula este numită şi Insula grădină datorită biodiversităţii sale şi mărturisesc că niciunde nu am văzut mai multe flori (de toate culorile, formele şi speciile) ca în Madeira, iar aproximativ 16% din plantele Madeirei sunt endemice, ceea ce înseamnă că există doar pe această insulă şi nu mai pot fi întâlnite în niciun alt loc din lume. De asemenea, unele din suvenirurile cel mai des întâlnite pe insulă sunt seminţele şi bulbii de flori.
Mai mult, Madeira adăposteşte cea mai mare rezervaţie de dafini (Laurisilva) din lume – 20% din teritoriul ei fiind acoperit de păduri de dafini înscrise în lista patrimoniului cultural UNESCO.
De-a lungul istoriei, multe nume celebre au fost atrase de frumuseţile insulei Madeira: Cristofor Columb, împăratul Carol I al Austriei, împărăteasa Sissi a Austriei, George Bernard Shaw, membri ai guvernului cubanez exilat de revoluţia lui Castro, Margaret Thatcher, Winston Churchill și alții.
Se pare că Winston Churchill ar fi fost foarte bine primit de către localnicii din Madeira, întrucât acesta mărturisea ulterior cu entuziasm că: „Am fost bine primit de mulți oameni din lume pentru care am făcut ceva, dar niciodată în viața mea nu am fost întâmpinat cu atâta entuziasm de oameni pentru care nu am mai făcut nimic.”
Margaret Thatcher, fostul prim-ministru britanic, şi-a petrecut luna de miere în Madeira şi a ales să revină aici în anul 2001 pentru a-şi celebra 50 de ani de căsătorie.
Pista de aterizare
Aeroportul din Madeira, deschis oficial în anul 1964, este cunoscut la nivel internaţional ca fiind unul dintre cele mai periculoase 10 aeroporturi din lume şi poate cel mai periculos din Europa.
Iniţial, pista acestui aeroport măsura 1.600 m, dar dificultatea la aterizare şi numărul în creştere al turiştilor au determinat extinderea pistei, până la 2.781 m, prin construirea unei platforme suspendate parţial deasupra oceanului şi susţinută de 180 de piloni, fiecare având 70 m înălţime.
Deşi ştiam că pista aeroportului din Madeira este una periculoasă, mai ales când curenţii de aer sunt puternici, nu am avut deloc emoţii şi nu exagerez când spun că aterizarea a fost de nota 10 (à la Nadia Comăneci).
Mai palpitantă a fost decolarea, întrucât în dimineaţa plecării a plouat, iar cerul era înnorat. Însă chiar înainte de a părăsi Madeira, pentru 2 minute, am primit o ultimă amintire de neuitat din partea insulei…un curcubeu apărut deodată, chiar cu câteva secunde înaintea decolării. Dovada existenţei lui o puteţi vedea în slideshow-ul cu poze de la sfârşitul articolului.:)
Levadas
Levadas (canale de irigație specifice insulei Madeira) au fost construite din necesitatea de a aduce mari cantități de apă din vest și nord-vest către sud-estul mai uscat al insulei, dar care este mai favorabil pentru locuire și agricultură (în special pentru producția de trestie de zahăr). Ele au fost folosite în trecut, de asemenea, de către femei pentru spălatul hainelor în zonele în care apa curentă nu era disponibilă.
Cum Madeira are un relief muntos, construirea de levadas a fost adesea dificilă. Multe dintre levadas taie părțile laterale ale munților și au necesitat săparea a 25 mile (40 km) de tuneluri. Astăzi, există mai mult de 1.350 mile (2170 km) de levadas care oferă o rețea remarcabilă de trasee de mers pe jos.
Ţin în mod special să menţionez că trebuie cunoscută dificultatea traseelor de levadas, întrucât unele pot fi foarte dificil de parcurs şi necesită o bună rezistenţă fizică. Deşi am ales un traseu moderat (Levada 25 Fontes/Levada do Risco), la jumătatea drumului, după 2 ore de mers, ţinându-mă de frânghie pentru a nu aluneca de pe pietrele de la marginea scurgerii de apă în prăpastie, drumul era atât de îngust încât nu permitea trecerea a două persoane concomitent, iar un pas greşit ar fi însemnat căderea în prăpastie. A fost mult prea mult pentru mine.:) Aşadar, după 4 ore de concentrare şi efort, m-am ales cu cea mai dureroasă febră musculară de până acum şi, cu siguranţă, a doua oară nu m-aş mai aventura pe un asemenea traseu.
Vinul de Madeira şi Cristiano Ronaldo – cele două embleme ale insulei
Vinul de Madeira a devenit încă de la începuturi emblema insulei. Încă din Evul Mediu, marinarii îşi făceau provizii de vin din Madeira pentru expediţiile lungi. Le făcea drumul mai plăcut şi îi ferea de scorbut, iar pentru că spre sfârşitul călătoriei, după ce fusese ţinut la soare, vinul avea un gust şi mai plăcut, l-au numit vinul drumului de întoarcere. Se spune că, într-o singură înghiţitură de vin de Madeira original se pot recunoaşte până la o mie de nuanţe de gust.
Cristiano Ronaldo, născut în Madeira, este primul fotbalist portughez care a câștigat Balonul de Aur de trei ori și al doilea jucător după Messi care câștigă Gheata de aur de trei ori. În 2016, Cristiano Ronaldo a fost numit cel mai bun jucător de fotbal al Europei.
În cinstea sa, aeroportul din Madeira a primit numele de Cristiano Ronaldo. De asemenea, în Madeira există un muzeu Cristiano Ronaldo, un hotel, o piaţă cu numele său, iar poza superstarului apare pe mijloacele de transport în comun sau în vitrinele magazinelor. Fiind foarte pasionaţi de sport în general, şi de fotbal în special, locuitorii insulei Madeira sunt extraordinar de mândri de faptul că unul din cei mai mari jucători din lume s-a născut pe această insulă.
Legătura dintre jucător şi insula Madeira este destul de strânsă, iar în urma incendiilor devastatoare de acum câteva săptămâni care au cuprins arii extinse din Madeira, Ronaldo a făcut o donaţie pentru a ajuta insula în această situaţie critică.
Revelionul în Madeira
Revelionul in Madeira este cu siguranță de neuitat, având în vedere faptul că Madeira a fost înscrisă în anul 2006 în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare spectacol de artificii din lume.
Obiective turistice
- Funchal, frumoasa capitală a insulei, are un aer exotic şi portuar. Arhitectura colonială datează din anii 1400 – 1800, incluzând fortăreţe, palate, biserici şi câteva construcţii guvernamentale.
- Jardim Botanico (Grădina Botanică), deschisă publicului în anul 1960, adăposteşte mai mult de 2000 de plante. Din păcate, o bună parte din grădina botanică a fost afectată de incendiul din luna iulie 2016.
- Monte Place Garden, cea mai spectaculoasă grădină botanică pe care am vizitat-o până acum şi cea pe care nu o voi uita niciodată, ocupă 70.000 m2 şi adăpostește specii de plante aduse din toate colţurile lumii. Lacul grădinii este populat cu lebede negre aduse din Australia, Tasmania şi Noua Zeelandă, precum şi cu lebede albe aduse din Islanda şi Scandinavia. Grădina include o expoziţie numită „Pasiunea Africană”, parte a unei colecţii de sculpturi din Zimbabwe (mai mult de 1000 de sculpturi în lemn), precum şi o expoziţie numită „Secretele Mamei Natură” cu minerale aduse din Brazilia, Portugalia, Africa de Sud, Yambia, Peru, Argentina şi America de Nord.
- Curral das freiras este un sat pierdut între văile munţilor, supranumit şi Valea Călugăriţelor. În 1566, maicile de la mănăstirea Santa Clara au fugit de pirații care au atacat Funchal, găsindu-şi izolarea în acest sat şi aducând cu ele comoara mănăstirii. Satul este foarte izolat și localnicii trăiesc, în principal, din ceea ce cultivă.
- Pico do Arieiro este cel de-al treilea cel mai înalt vârf al Madeirei, având 1.818 m înălţime.
- Portela, localizată între Porto da Cruz şi Machico, oferă unul dintre cele mai frumoase şi spectaculoase peisaje ale insulei.
- Cabo Girão, situat la 25 de kilometri distanţă de Funchal, este o stâncă abruptă, ce se înalţă la 580 de metri deasupra oceanului. Aici există o pasarelă din sticlă, prin care se poate vedea abisul sub picioare.
- Santana, un sat fermecător din nordul insulei Madeira, adăposteşte un complex de căsuţe triunghiulare tradiționale.
- Porto Moniz are drept principală atracţie piscinele naturale create din lavă vulcanică. Peisajul este cu adevărat senzaţional!
- Pico dos Barcelos oferă o splendidă panoramă a Funchal-ului de la 355 de metri deasupra mării.
- Statuia Cristo Rei, construită în anul 1927 şi având 15 metri înălţime, este supranumită şi Inima Sacră. Din acest loc, după deces, creştinii care nu erau catolici erau aruncaţi peste stânci, deoarece, până în anul 1770, numai catolicilor le era permis să fie îngropaţi pe insulă. Statuia a fost construită în amintirea istoriei acestui loc. De asemenea, locaţia oferă o priveliște superbă a stâncilor şi Oceanului Atlantic, care pare că atinge infinitul.
Este greu să rezumi în câteva cuvinte frumuseţea şi specificul acestei insule, însă un asemenea loc mă face să afirm, asemenea lui Louis Armstrong: „What A Wonderful World” (Ce minunată este lumea în care trăim!)…