Povestea Sfintei Odile si abatia din Alsacia

Sainte-Odile - Alsace

Am inceput sa scriu pe acest blog pe de o parte pentru a-mi „conserva” emotiile, amintirile din calatoriile realizate de-a lungul timpului, iar pe de alta parte pentru a oferi informatii turistice, utile poate, rezultate din propria-mi experienta, iubitorilor de calatorii.

In ceea ce priveste conservarea amintirilor, am marele regret de a nu fi „conceput” mai demult acest blog, cand trairile primelor calatorii erau proaspete in sufletul meu.

Desi am calatorit destul de mult in Europa (dar nu suficient:)), unele dintre cele mai dragi amintiri care imi provoaca o emotie puternica, raman legate de frumoasa Alsacia.

Destinatia prezentata in acest articol, abatia Sainte Odile este mai putin turistica, pentru marea majoritate a romanilor fiind cvasi-inexistenta, si totusi am dorit sa o prezint pentru ca am simtit ca acest loc are ceva magic.

Asadar, abatia Sfintei Odile se afla in Obernai, pe varful unui munte de peste 750 de metri (Mont Sainte Odile), care ofera o priveliste absolut incantatoare.

Din pacate, eu am vizitat aceasta abatie in luna Ianuarie, cand natura era in stare de „hibernare”, dar cu toate acestea locatia in sine avea o vibratie aparte, iar peisajul rece m-a introdus si mai bine in povestea Sfintei Odile.

Nascuta in anul 662 in Obernai, Odile a fost fata ducelui de Alsacia, Etichon-Adalric. Cum acesta si-ar fi dorit un mostenitor si dezamagit de vestea nasterii unei fetite, care era si oarba, ii cere sotiei lui sa omoare copilul. Aceasta decide sa lase fetita la Manastirea de Palme. Primeste taina botezului la varsta de 12 ani de la episcopul irlandez Erhard, care are o viziune prin care Dumnezeu ii transmite sa mearga la aceasta manastire pentru a o boteza pe fetita. Aceasta primeste numele Odile sau Otilia adica „fiica a Luminii”, iar in urma botezului, fetita isi recapata vederea.

Ducele afla intreaga poveste, si induplecat de fratele sau si de dragostea raspandita in jur de Odile, o primeste in sanul familiei si mai mult, stabileste ca aceasta sa se casatoreasca cu un tanar principe. Cum Odile dorea sa se dedice vietii monahale, fuge si isi va petrece tot restul vietii sale la Manastire.

Sfanta Odile a fost canonizata de catre papa Léon IX, fiind celebrata de catre Biserica Romano-Catolica, precum si de cea Ortodoxa pe 13 decembrie, iar din 1946, Sfanta Odile a fost numita „protectoarea” Alsaciei. Peste ani, am aflat ca o particica din moastele Sfintei Odile a fost daruita Catedralei din Iasi.

Nu stiu daca povestea Sfintei Odile mi-a incarcat sufletul sau poate frumusetea aparte a acestei abatii ce emana liniste si serenitate, insa in mod cert acest loc mi-a transmis o vibratie cu totul speciala.

Mai mult, in regiune se afla cel mai frumos si impunator castelul din Alsacia, Castelul Haut-Koenigsbourg precum si rezervatia Montagne des Singes” (Muntele Maimutelor).

In concluzie, Alsacia reprezinta o destinatie turistica demna de a fi luata in considerare, care abunda in obiective turistice diverse, oferind o experienta turistica bogata, si avand o incarcatura istorica, culturala si chiar spirituala aparte.

sainte odile - alsace - france

sainte odile- alsacia - franta

mont sainte odile- alsace

castelul haut koenigsbourg - alsacia

castelul haut koenigsbourg - alsacia - franta

haut koenigsbourg - alsace - france

Montagne des Singes - Alsacia - franta

Montagne des Singes - alsace - france

2 răspunsuri la „Povestea Sfintei Odile si abatia din Alsacia”

  1. Avatarul lui Georgeta Patrutiu
    Georgeta Patrutiu

    Aceste note de calatorie sunt superbe!!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.